You are currently viewing A nyár élvezete közben gondoljunk kertünk szükségleteire is!

A nyár élvezete közben gondoljunk kertünk szükségleteire is!

  • Post category:Gyepápolás
  • Post last modified:2020. december 10.

Általában már június közepén alkalmas az idő arra, hogy nyugodt szívvel kitehessük a kertbe minden olyan szobanövényünk, melyet addig beltéren tartottunk. Akkor tanácsos az évi első sövénynyírást is megejteni. Mielőtt nekilátnánk érdemes leellenőrizni, nem fészkelnek-e madárfiókák a növényzet sűrűjében. Hogyha igen, nem muszáj kilakoltatnunk őket: ha tudjuk, óvatosan körbenyírhatjuk őket, de akár el is halaszthatjuk a munkát, és megvárhatjuk míg kirepülnek.

Augusztus közepén viszonylag sokan indulnak nyaralni. Ellenőrizzük le inkább kétszer, mindent rendben hagyunk-e ott kertünkben (pl. kúszónövényeink nem szorulnak felkötésre?). Ha van automata öntözőrendszerünk, az a növények és a pázsit vízellátását meg tudja oldani távollétünk alatt, amennyiben viszont nincs, úgy lehet, hogy meg kell erre kérnünk egy kedves szomszédunkat, közeli ismerősünket. Fontos, hogy az üdülés, a nyár élvezete mellett ne feledkezzünk meg azokról az alapvető igényekről, melyekre a gyepünknek szüksége van! Ezek ugyanis azok az egyedüli feltételek, amelyek mellett egészséges, dús, üde zöld tud maradni.

Gyepápolás: fűnyírás, öntözés

A gyomosodást megelőzendő és a gyepszőnyeg egészségét megőrzendő a füvet le kell nyírni hetente kétszer. Egy-egy ilyen alkalommal sose vágunk sokat, mindössze néhány (maximum 4-5) centimétert, különben a fűlevelek károsodnak: erőtlenebbek lesznek és könnyebben kiszáradnak. Hogyha a fűnyírás körüli időszakban az időjárás kifejezetten száraz, csapadék nélküli, úgy emeljük kicsit magasabbra a fűnyíró pengemagasságát, és a szokásosnál inkább egy kicsivel kevesebbet vágjunk csak.

Automata öntözőrendszerA gyepszőnyeg potenciális gombás megbetegedései esélyének minimalizálása érdekében inkább kevésbé gyakran (mondjuk hetente 3-szor), de akkor viszont bő vízmennyiséggel öntözzünk. Engedjük, hogy a locsolt vízből rendes mennyiség jusson a talajba (csak annyi kell bele, amit még pont fel tud szívni, azért eláztatni ne áztassuk el)! Az esténként megejtett fűnyírás után a pázsit mindig nagyra értékeli, hogyha még meg is öntözzük. Ha automata öntözőrendszerünk van, úgy nem lesz gondunk az öntözésre.

Egy automata öntözőrendszer összeállítása és telepítése kívül esik a hobbikertészek túlnyomó többségének kompetenciáján. Bár az öntözőrendszert összeállíthatja házilag lelkes hobbikertész barátunk, a szakismeretek hiánya miatt hosszú távon sokkal több pénzébe fog kerülni az automata öntözőrendszer üzemeltetése, mintha szakemberhez fordult volna. A megfelelő szakismeretek nélkülözhetetlenek az automata öntözőrendszerek telepítéséhez, hogyha azt szeretnénk, hogy energia- és költségtakarékosan funkcionáljon majd.