You are currently viewing Automata öntözőrendszerek

Automata öntözőrendszerek

Az automata öntözőrendszerek összeállítása és telepítése minden esetben szakember feladata. Ő rendelkezik ugyanis olyan szakismeretekkel, melyek elengedhetetlenek az automata öntözőrendszerek megfelelő működéséhez.
Az automata öntözőrendszer vízzel való ellátása nem csak vezetékes hálózatról történhet, hanem például egy kútból is. Vízforrás lehet egy ciszterna, vagy akár egy kerti tó is.

Az automata öntözőrendszerek részei

Az automata öntözőrendszerek telepítése során mindig figyelembe kell venni a kert egyedi sajátosságait – mindazonáltal egy szokványos automata öntözőrendszer 3 alkotórészből áll. A vezérlőautomata irányítja a rendszert, ez az öntöző „agya”. Az egyes szelepek szabályozzák a föld alatt futó csövekben a vízmozgásokat, attól függően, hogy nyitott, vagy zárt állapotban vannak. Az automata öntözőrendszer szórófejei pedig azért felelnek, hogy az öntözésre szánt vízmennyiséget megfelelően elosszák a gyepszőnyeg felületén, illetve a kerti növények között.

A legoptimálisabb az, ha az automata öntözőrendszer mindegyik komponense ugyanattól a gyártótól származik. A következő bejegyzésekben a hazai kertépítéshez általunk leginkább használatra javasolt 3 profi automata öntözőrendszerről is szó lesz: az amerikai Toro, Rain Bird, és Hunter öntözőrendszerekről.

Három lépcsőfok az automata öntözőrendszeres vízellátás megvalósításához

1. Az automata öntözőrendszer megterveztetése szakemberrel – vagy házilagosan megpróbálva

Automata öntözőrendszerA vízforrás feltérképezése – a rendelkezésre álló vízhozam, dinamikus víznyomás vagy vízmennyiség meghatározása, az erre vonatkozó adatok begyűjtése: Ezekkel kezdődik minden. (Történjék az öntözés akár hálózati vízről, ásott vagy fúrt kútból, ciszternából vagy kerti tóból – ez utóbbiak esetén a megfelelő paraméterekkel bíró szivattyú kiválasztás is fontos, a korábban begyűjtött adatok alapján.) Amíg ezek nincsenek meg, addig lehetetlen megfelelően megtervezni a leendő öntözőrendszert.
Egy automata öntözőrendszer megtervezése, a megfelelő anyagok összeválogatása és telepítése – ezek közül egyik sem fog működni legalább minimális szakmai tapasztalat megléte nélkül. Ha egyszer már szakemberrel együtt összerakta valaki az automata öntözőrendszerét, akkor hogyha nagyon ügyes, legközelebb lehet, hogy sikerülni fog neki a dolog egyedül is – de amúgy teljesen esélytelen!

Öntözőrendszer megtervezése házilag, netes segédletek alapján

Automata öntözőrendszer tervezési segédletek igaz ugyan, hogy vannak fent a neten zsákszámra, de a gyakorlat terepét nézve az a tapasztalat, hogy ezek alapján nem járnak sikerrel a hobbikertészek. Ezek a tervezési segédletek olyan nagyon egyszerű, ideális körülmények megléte mellett mutatják be a dolgokat, melyek a gyakorlatban szinte sohasem állnak fenn; éppen ezért nagyon félrevezetőek tudnak lenni.
Tudunk-e például olvasni, illetve értelmezni egy „Y”-szivattyúhoz tartozó teljesítmény-diagramot, azaz a szivattyú jelleggörbéjét? Hogyha nem, akkor biztosak lehetünk benne: Jobban járunk, hogyha – első ízben legalábbis – szakemberhez fordulunk kertünk automata öntözőrendszeres vízellátásának megtervezése ügyében. (Marad még így is elég olyan kertépítés tennivaló, amelynek teljesen nyugodt szívvel eshetünk neki mi magunk is.)

2. Milyen lehetőségek vannak a magyar piacon? Kit válasszak, milyen márkát?

Mi továbbra is azt tanácsoljuk, hogy olyan gyártók mellett tegyék le a voksukat, amik az évtizedek során már bizonyítottak: Szerintünk a Toro, a Rain Bird és a Hunter gyártók, de ezek közül is ez utóbbi, a Hunter termékei a legjobbak ár-érték arány szempontjából, már ha a magyar piacot tekintjük. Mind a 3 amerikai cég, több évtizedes, komoly szakmai múlttal rendelkeznek. Kelet-Európából ill. Ázsia területéről vannak olyan termékek a magyar piacon, amik a fentebbi árukhoz képest árban kb. 5-15%-kal alacsonyabbak, de ezeket mind megfelelő anyagminőségük, mind élettartamuk hosszát tekintve erősen vitatja az öntözéstechnikai szakma komolyabb része.

3. Az automata öntözőrendszer telepítése: Maga az összeszerelés, a kivitelezési munka

Automata öntözőrendszerek telepítéseA megfelelő szakmai öntözéstechnikai ismeretek nélkül, ha nem látta még az ember az alkatrészeket, illetve azt, hogyan kell összeszerelni őket, (például hogy mire való a teflon szalag, vagy milyen vastagon, illetve milyen irányban kell feltekerni, és így tovább,) akkor könnyen igen komoly problémái adódhatnak a házilagos kertépítés-kivitelezéssel kísérletező hobbikertészeknek.
Ellenben, ha profi szakember telepíti az öntözőrendszert, akkor egy kisebb vagy közepes kert esetében egy 80-120 ezer Forintos munkadíjjal számolhatunk; míg mondjuk egy közepes vagy nagyobb kert esetében (500, illetve 1000+ négyzetméteres zöldterülettel) 130-250 ezer forinttal számolhatunk. a A kertépítő vállalkozó munkadíja amúgy általában 25-30%-körül mozog a kivitelezés fejében elkért teljes összeghez képest.
Rendszerint az az első téli víztelenítés is benne van az árban, azaz a fagykárok tuti elkerülhetőek ily módon; aztán ez pont megfelelő alkalom arra is, hogy megtanulja a lelkes hobbikertész azt, hogyan kell ezt csinálni: Így legközelebb már egyedül is szakszerűen el fogja tudni végezni, szakember kihívása nélkül.

Még egy fontos érdekesség: Ha valaki mondjuk kútból akarja megoldani a kert öntözését, és szivattyút vásárol, akkor a szivattyúgyártók a garancia érvényesítéséhez kérik a garancialevélen aláírt és lepecsételt, hivatalosan is minősített telepítő-szakember kézjegyét – különben a garancia nem érvényes!
A fentebb leírt „gondok és akadályok” csak töredéke a lehetséges gyepszőnyeg öntözési nehézségek egész sorának!

Egy szónak is száz a vége:
–> Interneten olvasgatni, majd elmenni és bevásárolni az öntözéstechnikai anyagokat csak egy dolog. Össze is kell tudni szerelni szakszerűen a problémamentes és biztonságos üzemelés érdekében! Ja, és akkor még feltételeztük, hogy jó volt a bevásárló lista és „nem nyúltunk bele a tutiba”!? Nem vettünk egy csomó anyagot feleslegesen, vagy ennek épp az ellenkezője: Ugyan betettünk pár szórófejet a kertbe, de a kezdeti „diadal” után jönnek a „pofonok”: Hoppá, helyenként nem kap a gyepszőnyeg vizet vagy nem egységesen. Vagy épp csak túlméreteztük a rendszert, ezért nem locsolnak a szórófejek olyan messzire, mint a katalógus leírásban! Stb., stb…

Automata öntözőrendszer víztelenítése

Öntözőrendszer téli víztelenítéseAhogy az ősz a vége felé tart, egyre közeledik a tartós téli fagyok beálltának időpontja is. Hazánk területén körülbelül 70-90 cm mélyen húzódik a fagyhatár, vagyis ez az a talajmélységi szint, amelytől kezdődően nem kell tartanunk a nemkívánatos fagyhatásoktól. Mivel az automata öntözőrendszerek szórófejei rendszerint 30-35 cm-rel a talajszint alatt találhatóak, fontos, hogy sort kerítsünk a megfelelő módon való víztelenítésre még a téli hidegek kezdete előtt. Aggódásra azonban semmi ok, még akkor sem, ha az automata öntözőrendszer víztelenítését még nem valósítottuk meg mostanáig, mikor éjszakánként már fagypont alattira esik a kinti hőmérséklet – az automata öntözőrendszer meghibásodásához nemcsak éjszakai, hanem nappali fagyok is szükségesek.
Az automata öntözőrendszer sikeres víztelenítéséhez szükség van néhány alapvetőbb jellegű szakmai információra
Az automata öntözőrendszer egy rotoros (forgó) szórófejének ára 5500-6000 Ft körül mozog – ennyibe kerülhet számunkra a nem megfelelő, vagy teljes mértékben elmulasztott víztelenítés. Vagyis 2-3 ilyen szórófej árából már szakemberrel is elvégeztethetjük a feladatot – tanácsos első alkalommal élni e lehetőséggel, aztán ha ennek folytán sikerül elsajátítanunk az automata öntözőrendszer víztelenítésének mikéntjét, a későbbiek során önállóan is elvégezhetjük majd e feladatot.