You are currently viewing Gyeptelepítés

Gyeptelepítés

  • Post category:Füvesítés
  • Post last modified:2020. december 06.

A gyeptelepítés, vagy más szóval füvesítés lényege egy szép pázsit megalkotása. A füvesítésre több módszer létezik: a hagyományos technika fűmagok elvetésével dolgozik (kétségtelen hogy ez az olcsóbb megoldás), míg a modern, korszerű eljárás kifejlődött gyepszőnyeg, gyeptégla telepítésével hajtja végre a füvesítést (kétségtelen, hogy ez a minőségibb megoldás).

Füvesítés – mikor ajánlott füvesíteni?

A gyeptelepítésbe tavasztól őszig gyakorlatilag bármikor belefoghatunk hogyha gyeptéglát vagy gyepszőnyeget alkalmazunk. Ellenben hogyha fűmagokat tervezünk elvetni, akkor jobb, hogyha nem a nyári időszakra időzítjük a füvesítést. Bárhogy is döntünk, ügyelnünk kell hogy elegendő mennyiségű vízzel lássuk el a frissen telepített pázsitot.

Gyepszőnyeg és gyeptégla – mi a különbség?

Gyepszőnyeg, gyeptelepítésGyepszőnyeg illetve gyeptégla telepítésével rövid idő alatt nagyon széppé tudjuk varázsolni kertünket, továbbá a fűmagvetéssel szemben számolhatunk a pázsit hosszútávon is minőségi jellegével. Ezért mi mindenkinek gyepszőnyeg illetve gyeptégla alkalmazását ajánljuk inkább, mert ár-érték arányban egyértelműen viszi a prímet. Mégis, akkor mi a különbség a gyepszőnyeg és a gyeptégla között?
Az oldalon gyakorlatilag szinonim kifejezésekként használjuk őket, mivel a köznyelvben is így terjedt el. Eredetileg annyi volna a különbség, hogy míg a gyeptéglák rendszerint 40 centiméter x 40 centiméter, illetve 50 centiméter x 50 centiméter területűek, addig a gyepszőnyegek jóval nagyobb kiszerelésben, 40 centiméter x 250 centiméter (=1 négyzetméter) területűek.
Kisebb méretüknek köszönhetően a gyeptéglák ezért könnyebbek is. Kisebb súlyoknál fogva azoknak ajánljuk gyeptégla alkalmazását a gyepszőnyeggel szemben, akik egyedül állnak neki rendkívül pici kertjük füvesítésének. Mindenki másnak gyepszőnyeg alkalmazását ajánljuk, mert a súlykülönbséget leszámítva csak előnyökkel bír a gyeptéglához képest.