You are currently viewing Gyepápolás tanácsok

Gyepápolás tanácsok

  • Post category:Gyepápolás
  • Post last modified:2020. december 06.

Az alábbi írásban hasznos tanácsokkal szeretnénk kedveskedni minden olyan hobbikertésznek, akinek szívügye, hogy kertjében egészséges, zöldellő legyen a pázsit. Az eredményes gyepápolás titka a rendszeresség: a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés és gyeptrágyázás! Ez utóbbi két a műveletet rendszerint nem kell olyan gyakorisággal elvégezni, mint a fűnyírást és az öntözést.

Miért fontos a rendszeres fűnyírás?

Gyepápolás - fűnyírásA rendszeres fűnyírás nagyban hozzájárul a gyepszőnyeg sűrűségének növeléséhez, ahhoz hogy a pázsitunk erősödjön és minél terhelhetőbb legyen.
A heti gyakoriságú fűnyírások során lenyírunk annyit a fűszálakból, hogy 3,5-5 cm hosszúak legyenek a levelek – fontos viszont, hogy egy fűnyírás során a fűszálak hosszának maximum egyharmadát nyírjuk le.
Az ennél nagyobb mértékű visszavágás nem kedvez a gyep állapotának, mivel ezek a pázsitfüvek nem a gyökerükben, hanem a leveleikben tárolják a szükséges tápanyagokat.
Minél többször nyírjuk a füvet, annál szemet gyönyörködtetőbb lesz zöld pázsitunk.
A tavasz beköszöntével a fű erőteljes fejlődésnek indul, ebben az időszakban hetente legalább egyszer le kell nyírni a füvet, különben ritkulni kezd, és nem lesz egyenletes színű. A rendszeres fűnyírásnak köszönhetően élettelei, magas, dús pázsitunk lesz majd, megéri a fáradságot. A nyári kánikula idején a késődélutáni-esti fűnyírást követően, naplemente után öntözzük meg a gyepet!

Fontos a megfelelő gyeptrágya használat – gyeptrágyázási tanácsok

A gyeptrágyázás célja, hogy pótoljuk a talaj tápanyagtartalmát, ezáltal elősegítve a pázsit megerősödését. Műtrágyázás nélkül csak idő kérdése, hogy a moha és a gaz felüsse fejét a kertben.
Mint minden növénynek, úgy a gyepnek is alapvetően három dologra van szüksége ahhoz, hogy egészségesen növekedjen: ezek a nitrogén, a foszfor, és a kálium. Pontosan ezeket az anyagokat tartalmazzák a különböző gyeptrágyák is, csak más-más arányban. A gyeptrágyák csomagolásain található arányszámok jelzik, hogy milyen a nitrogén-foszfor-kálium összetevők aránya az adott műtrágyában. Rengeteg féle műtrágya van, válasszunk körültekintően! (Ajánlat: kiváló minőségű Compo gyeptrágyák) Mindig olyan gyeptrágyát érdemes használnunk, amit pázsitunk aktuális állapota és tápanyagigénye éppen megkövetel.
Tavaszonként a gyep trágyázására fokozott nitrogéntartalmú Compo gyeptrágya használatát ajánljuk. Lehet, hogy gyepszellőztetésre, illetve kis talajlazításra is szükség van, a gyeptrágyát mindig e műveletek (illetve a fűnyírás) után használjuk! Ha végeztünk, alaposan locsoljuk meg a pázsitot.
Ha elérkezik az ősz, ez időszaknak megfelelő káliumban gazdag Compo gyeptrágya alkalmazása ajánlott. Ha egyenletesen szétszúrjuk a gyepen, sokat teszünk azért, hogy a pázsit könnyebben átvészelje a hideg évszakot.
Ha egészséges pázsitot szeretnénk, használjunk gyeptrágyát legalább évi 3 alkalommal. A gyeptrágyázásra legalkalmasabb hónapok: március, június, illetve a szeptember. Fontos, hogy rendszeresen pótoljuk a talaj nitrogéntartalmát.

Tanácsok a gyep öntözésére vonatkozóan

Az időjárás nem alakul mindig úgy, hogy elég csapadék érje kertünk növényeit, illetve gyepszőnyegünket. Ilyenkor a mi feladatunk, hogy biztosítsuk a szükséges vízmennyiséget kertünk számára. A nyári kánikula idején, illetve tartósan száraz időszakokban fontos, hogy heti 1-2-szer jól megöntözzük a pázsitot. A locsolásra a napfelkeltét követő órák a legoptimálisabbak, mivel hajnalban jóval alacsonyabb a párolgás mértéke, mint később, és kisebb a különféle gombás betegséges kialakulásának esélye is!
Ne sajnáljuk a vizet! Egy négyzetméter gyeptéglára illetve gyepszőnyegre nyugodtan mehet 15-20 liter, ha nagy a szárazság. Az időigényes locsolási procedúrát megspórolhatjuk magunknak, hogyha automata öntözőrendszert építünk ki a kertben.

Gyepszellőztetés és a gyeplazítás szerepe – az egészséges pázsit

Gyeplazítás, gyepszellőztetésA pázsit alatt, a talaj felszínhez közel eső részén az elszáradt és lepotyogott, elhalt növényi darabok egy olyan filcrétegbe tömörülnek, amely egy bizonyos mértéket meghaladva megnehezíti a gyep tápanyagfelvételét, a víz és az oxigén áramlását a földben.
Leggyakrabban azért jelenik meg a moha a pázsiton, mert a talaj túl tömörré válik, és eztán a tápanyagtartalma is túlzott mértékben lecsökken: a gyep megritkul, életteli, zöld színe eltűnik, helyette barnás elszíneződések jelentkeznek rajta.
Úgy kerülhetjük el legbiztosabban a mohosodást, hogyha pázsitunkat egészségesen és jól tápláltan tartjuk, hogy sűrű növésű legyen. Ha egyre ritkásabbá kezd válni a pázsit, több dologra is gyanakodhatunk: lehet hogy túlöntöztük a gyepszőnyeget, vagy hogy a pázsit nem kap elég fényt, az is lehet a probléma oka, hogy nem jól vagy nem elég rendszeresen nyírtunk füvet, vagy nem használtunk a kellő mértékben megfelelő minőségű gyeptrágyát. Az ok persze a túl nagy szárazság is lehet, az, hogyha elhanyagoltuk a gyepszőnyeg öntözését. Gondoljuk át, mi lehetett a probléma, és próbáljunk tenni ellene! Tavasszal vagy ősszel – de évente pusztán egy alkalommal – ajánlott Compo mohairtó gyeptrágya használata is. Fontos észben tartani, hogy sokkal egyszerűbb megelőzni a mohosodás problémáját, mint kiirtani a már kifejlődött és elterjedt mohatelepeket. A mohosodás és a talajban túl vastagon felhalmozódott filcréteg ellen jó módszer a gyeplazítás, illetve a gyepszellőztetés is.

Gyepszellőztetés – mikor végezzük el?

Általában elég évente egyszer elvégezni a gyepszellőztetést, ehhez erre a célra kifejlesztett gyepszellőztető gépek használatát ajánljuk. (Kertészeti szakboltokban hozzáférhetőek, a fűnyíró berendezésekkel nagyjából azonos árkategóriájú termékek.) Sort keríthetünk a gyepszellőztetésre tavasszal és ősszel is, június-július és augusztus első fele viszont nem a legalkalmasabbak e kerti teendő elvégzéséhez.
A gyepszellőztetés legideálisabb ideje tavasszal vagy ősszel van, kerítsünk sort a pázsit lazítására valamelyik fűnyírás után a március-május, illetve az augusztus-szeptember közötti időszakok valamelyikében. Ehhez speciális gyepszellőztető gépek használata javasolt, ezek a kertészeti üzletekben nagyjából a fűnyírókkal egy áron vásárolható meg. Figyeljünk rá oda, hogy ne feledjük el a gyeplazítás illetve gyepszellőztetés után trágyázni, majd jó alaposan megöntözni a gyepszőnyeget!

Ahogyan a profik csinálják:

Tanácsok a gyommenteség megőrzése érdekében

A gaz egyáltalán nem, vagy csak sokkal nehezebben tud megtelepedni az olyan pázsiton, amit rendszeresen nyírnak, évente gyepszellőztetnek és több ízben gyeptrágyáznak. A gyep rendszeres és körültekintő ápolása tehát nagyban hozzájárul pázsitunk gyommentes állapotának megőrzéséhez. Amennyiben mégis felütötte a fejét pár gaznövény gyepszőnyegünkön, úgy ezeket kigyomlálhatjuk kézzel, vagy alkalmazhatunk Compo gyomirtó gyeptrágyát is.

Tippek a gyepszőnyeg kártevőmentesítéséhez

Jó esetben a téli nagy hidegek tesznek arról, hogy ne legyen túl sok gondunk a kártevőkkel. Hogyha vegyszer alkalmazását is igénylő talajfertőtlenítés válik szüksége, vonjunk be szakembert, illetve legalább kérjük ki tanácsát! A kártevőkkel a leghatékonyabban kifejlett állapotuk elérését megelőzően, augusztus utolsó hetében vagy az őszi időszak elején tudunk elbánni.