You are currently viewing Gyepszőnyeg ápolás és automata öntözőrendszer

Gyepszőnyeg ápolás és automata öntözőrendszer

  • Post category:Gyepápolás
  • Post last modified:2020. december 10.

Minden bizonnyal már a legamatőrebb hobbikertészek is rendkívül hamar felfigyelnek arra a jelenségre, hogy a mindenkori időjárás a csapadékozás szempontjából nem szokott illeszkedni a kerti növények, a gyepszőnyeg igényeihez. A csapadékmentes időszakokban a pázsit öntözése a mi vállunkat terheli – ezt leghatékonyabban és legegyszerűbben pedig egy automata öntözőrendszerrel érhetjük el.

Automata öntözőrendszer – anyagilag is jobban megéri?

Automata öntözőrendszer - gyepápolásAhogy egyre melegedik a nyári hőmérséklet, egyre jobban oda kell figyelni az öntözésre is. Az automata öntözőrendszerek segítségével viszont gyerekjáték a kerti növények, a gyepszőnyeg nedvességigényének kielégítése száraz időszakokban is. Az automata öntözőrendszer vízforrása lehet egy kút, egy kerti tó, történhet ciszternából vagy a hálózati vízforrás segítségével is.

Az egy dolog, hogy az automata öntözőrendszer alkalmazásával sokkal kényelmesebb módon biztosíthatjuk a kerti növények vízigényét, semmint ha manuálisan végezzük az öntözést. De mi a helyzet az anyagiakkal? Lehet spórolni egy automata öntözőrendszerrel, jobban megéri a használata hosszútávon? Erre a kérdésre azért nem tudunk biztos válasszal szolgálni, mert ez más dolgok függvénye is. A gyepszőnyegnek van egy meghatározott vízigénye. Hogyha valaki ez utóbbival tisztában van, és tudja, hogy a pázsitnak naponta átlagosan hány liter/négyzetméter vízre van szüksége, az valóban anyagi megtakarítást érhet az automata öntözőrendszerrel hosszú távon – összehasonlítva azzal az alternatívával, hogy slaggal végzi a napi öntözést. Egy megfelelően telepített és üzemeltetett automata öntözőrendszer ugyanis képes arra, hogy egyenletesen öntözzön – míg mi a két kezünkkel jóval kevésbé. Lehetővé teszi, hogy valóban annyi vizet adjunk a növényeknek, és pontosan akkor, amikor szükségük van rá. Bár egy automata öntözőrendszer szakmai telepítése nem annyira olcsó, hatalmas terhet vesz le a vállunkról. Még egy méretét tekintve átlagosnak mondható kert alapos megöntözése is legalább napi egy, de akár két órába is telik. Az automata öntözőrendszer ezenfelül hozzájárul a gazdaságosabb vízhasználathoz is.

A nap folyamán mikor a legideálisabb öntözni?

Öntözni a gyepet a nyár folyamán nem délután meg este kell, hanem hajnalban, méghozzá azért, mert így tudjuk elkerülni a párolgási veszteséget. Nyáron a hajnali órákban van a leghidegebb a nap folyamán, este jóval melegebb van, ezért az esti órákban legmagasabb a párolgási veszteség, a hajnali órákban pedig a legminimálisabb. Továbbá, a hajnali öntözéshez képest az esti öntözésnél a gombás megbetegedések veszélye is drasztikus mértékben megnő.