You are currently viewing Gyepszőnyeg és gyeptégla

Gyepszőnyeg és gyeptégla

  • Post category:Füvesítés
  • Post last modified:2020. december 10.

Van egyáltalán különbség közöttük? Tény, hogy manapság leggyakrabban már a gyeptégla elnevezés használatakor a gyepszőnyegre gondolunk. Akkor hát teljesen ugyanaz a gyepszőnyeg és a gyeptégla jelentése? Azért ezt nem mondhatnánk: Valamennyire azért még ma is, de főleg régen a gyeptégla és gyepszőnyeg külön dolgokra utaló szavak voltak. Mindkettőre igaz, hogy felhasználásával a fűmagvetéshez képest sokkal gyorsabban kapunk esztétikus, terhelhető gyepfelületet. Nem hónapokat kell várnunk rá, legfeljebb 1-2 hetet – az időtartam függ a hőmérséklettől is. A gyepszőnyeg és a gyeptégla is fűiskolában nevelt, sűrű és gyommentes gyep. A téli időszak kivételével egész évben telepíthetők.

Füvesítéshez gyeptégla, gyepszőnyeg – tehát mi a különbség közöttük?

GyeptéglaA leglényegesebb különbség közöttük a méretük. Volt idő, amikor gyepszőnyeget nem, csak gyeptéglát lehetett vásárolni, azaz 40 cm x 40 cm-es vagy 50 cm x 50 cm-es síkfelületű készgyep-darabokat. Ezek telepítése, illesztése elég nehézkes volt. A füvesítés terén elért technikai fejlődésnek köszönhetően azonban egy idő után lehetővé vált nagyobb síkfelületű pázsitdarabok felszedése is, így jött létre a gyepszőnyeg, amely szabvány szerint 40 cm x 250 cm területű – ha ettől eltérő méretű „készgyeppel” (ezt az elnevezést mindkettőre alkalmazzák) találkozunk, az nem gyepszőnyeg, hanem gyeptégla! A tekercsek súlya a nedvességtartalomtól függően mintegy 20-25 kg.
Gyepszőnyegek, gyeptéglák nem csak vízszintes felületre rakhatók le, hanem akár domboldalakra, rézsűkre is. Nagyobb területek füvesítésekor különösen fontos, hogy kevesebb legyen az összeillesztendő gyepfelület. A gyepszőnyeg azért is jobb a gyeptéglánál. A füvesítés után kevesebb esély van a készgyep-darabok illesztései mentén való gyomosodásra. Ha csak kisebb foltok füvesítéséről van szó, akkor viszont érdemesebb gyeptéglát vásárolni.

Mi az a TPI, és mi köze a gyepszőnyeghez?

TPI logóA TPI (Turfgrass Producers International), azaz magyarul „Nemzetközi Gyepszőnyeggyártók Szövetsége” egy maradéktalanul megbízható intézmény, ahol betartják a gyepszőnyegekre vonatkozó szigorú előírásokat. Több mint 30 országban termelnek tagjai. E szervezet tagjai esetében tuti nem fogunk csalódni a megvásárolt készgyepben. Minden gyepszőnyeg-tekercs területe szabványos, tehát 40 x 250 cm lesz. A gyökérzetet borító tömörített földréteg magassága pedig 2 cm.