Gyepszőnyeg GYIK

Gyakran feltett kérdések gyepszőnyeg vásárlással kapcsolatban

Mit válasszak, gyepszőnyeget vagy gyeptéglát?

Minden esetben a helyes választás a gyepszőnyeg! A gyeptégla csak olvasóink miatt kerül szóba, mert sokan nem tudják, hogy van különbség gyepszőnyeg és gyeptégla között, és csak az utóbbi megnevezést illetik.
A Palkovits Kert forgalmazásában csak olyan gyepszőnyeget

találhatnak a kedves érdeklődők, amely a TPI,  azaz a Nemzetközi Gyepszőnyeggyártók Szövetsége előírásainak megfelel. Gyepszőnyegnek csak a 40×250 centiméteres kiszerelésű termékeket tekintjük, minden más, kisebb termék gyeptéglának minősül.

Meddig tárolhatom a gyepszőnyeget úgy, hogy fel van tekerve?

Ha van rá mód, akkor a gyepszőnyegek lefektetését már közvetlenül érkezésük után kezdjük el. Ez persze megkövetel bizonyos előkészületeket is, ezekről bővebben itt [hivatkozás a gyepszőnyeg telepítős oldalra] olvashat. Minél hamarabb nekilátunk a gyepszőnyeg telepítésének, annál jobb eredményre számíthatunk majd.

Ha mindenképp el kell odáznunk a gyepszőnyeg lefektetését, akkor terítsük őket ki, hogy ne legyenek feltekert állapotban, és igyekezzünk nedvesen tartani a munkálatok megkezdésének idejéig. Ha nem így járunk el, megvan az esélye hogy a gyepszőnyeg befülled és rothadni kezd – ezt biztos észlelni fogjuk, mert nagyon intenzív, büdös szaggal jár együtt.

Mekkorának kell lennie a gyepszőnyegnek?

A gyepszőnyeget mindig feltekert állapotban vesszük át, kiterítve mindegyik tekercs 40×250 centiméter méretű, egy négyzetméter befedésére alkalmas. (Bármely más kiszerelési egységben kapható

készgyep – mely nem 40×250 cm – nem gyepszőnyeg, csak gyeptégla!) A roládok nem annyira nehezek, 15-20 kilogrammos súlyukkal férfiaknak nem szokott gondot okozni a mozgatása.

Az új gyepszőnyeggel befedhetem az eddigi pázsitomat?

Nem, ez egy több szinten is hibás elképzelés. Egyrészt az eddigi fű alatt a talaj minden bizonnyal túl tömör ahhoz, hogy gyökeret tudjon ereszteni benne az új gyepszőnyeg. Másrészt a régi pázsit gyomnövényei átnövik magukat az új gyeptéglán is.

Harmadrészt pedig a régi fű olyan felületet képez, amelyen az új gyepszőnyeg gyökerei képtelenek lesznek majd megkapaszkodni.

Mikor válik az új gyepszőnyeg terhelhetővé, mikor léphetek rá?

A füvesítés után pár nappal jelennek meg az új gyeptégla első gyökerei. Hogyha e gyökerek az alatta lévő előkészített talajban szilárd kapaszkodóra találtak, a gyepszőnyeg terhelhetővé válik: ez általában 2-3 hétbe telik.

Ha locsolás után még mindig túl nedvesnek találjuk, vagy beesik a talaj, akkor jobban tesszük hogyha várunk még pár napot. Mindazonáltal a legyökerezés időtartama akár 30%-al is mérsékelhető, hogy Compo ’START’ gyeptrágyával kezeljük a talajt a gyepszőnyeg lefektetése előtt!

Árnyékos területen használhatok gyepszőnyeget?

Szép gyepszőnyegA fű fejlődése rendszerint zökkenőmentesebb és gyorsabb akkor, hogyha napsütötte helyen van.
Annyit tehetünk, hogy az árnyékos helyeket magasabb szintre állított pengével vágjuk a fűnyírás során:

így a fű több levelet képes hajtani, és velük több napfényt képes hasznosítani.
Az árnyékos helyeknél arra kell még fokozottan figyelni, hogy ne nagyon öntözzük.

Mennyi a gyeptégla vásárlás minimális mennyisége?

Sok más gyepszőnyeg forgalmazótól eltérően nálunk nincs minimális mennyiség gyeptégla-rendeléskor.

Házhoz szállítják a rendelt gyepszőnyeget?

Igen, a gyepszőnyeg szállításának pontos költségei a telephelyünktől való távolság és rendelt gyeptégla mennyiségének függvényében változik. Mindenesetre 30-40 négyzetméternyi gyeptégla egy “tisztességesebb”

utánfutó segítségével is remekül szállítható, ezért azt ajánljuk, hogy csak nagyobb mennyiség esetén kérje a kiszállítást.

Mikor szállítják majd ki a gyepszőnyeget?

Telefonos egyeztetés mindig szükséges a gyepszőnyeg rendelések esetén, aztán az egyeztetést követően

e-mailben is el lehet küldeni a rendelést. Csak hétköznap szállítunk gyepszőnyeget.

Hogy történik a gyeptéglák kiszállítása?

A gyepszőnyeget teherautóval, raklapokra pakolva visszük. Megérkezés után az utcai járdaszegélyre, igény esetén (ha be tudunk állni) a telek belsejében pakoljuk le a raklapokat.

Az igazán nagy gyeptégla mennyiségek önrakodó teherautón kerülnek kiszállításra. Az esetben, ha az ügyfél maga szállítja majd el a gyepszőnyeget, érdemes csereraklappal készülnie, hogy a raklapok betétdíjait ne kelljen kiszámláznunk.

Kell műtrágyázni a gyepszőnyeget?

Gyakori gyepszőnyeg kérdésekPersze! A többi növényhez hasonlóan a gyeptéglák is jobban nőnek, ha megfelelő gondozásban, így trágyázásban is részesülnek.
A gyepszőnyeg lerakása előtt ajánlatos magas foszfortartalommal

rendelkező Compo műtrágyával átgereblyézni a talajt. Azonban később is ugyanúgy fontos trágyázni a pázsitot, csak nem mindegy hogy mikor milyen tápanyagtartalmú trágyával hintjük be a talajt. Az internetes gyepszőnyeg-rendelőlap kitöltésekor egyúttal megrendelheti a szükséges műtrágyákat is!
Compo gyeptrágya >>

Leginkább melyik hónapban érdemes lefektetni az új gyepszőnyeget?

A gyeptéglák lerakása, a gyepszőnyeg telepítése évszakfüggetlenül, az év bármely szakaszában végezhető. Kiemelten kedvezőek a körülmények, hogyha másnap enyhe esőzés van kilátásban. Hogyha szélsőségesen hideg vagy meleg hőmérsékletű napok vannak éppen, akkor kevésbé tanácsos nekifogni a telepítésnek.

Mindazonáltal nyáron arra kell kifejezetten ügyelni, hogy elég nedvességet kapjon a készgyep. Télen ugyan nem kell félnünk attól, hogy a gyepszőnyeg kiszárad, viszont a gyökerei sokkal lassabban fejlődnek, úgyhogy tovább kell majd várnunk arra, hogy terhelésnek tehessük ki a pázsitunkat.

Prémium gyepszőnyeget kíván rendelni? Ezen az oldalon 3 perc alatt megteheti!
Nincsen rendelési minimum! Rendeljen akár csak 1 m2-t!
Ha Ön a komplett kivitelezésre keres szakembert, akkor akciós – apróbetűk nélküli – telepítési áraimat itt találja!