You are currently viewing Gyepszőnyeg telepítés házilag

Gyepszőnyeg telepítés házilag

  • Post category:Füvesítés
  • Post last modified:2020. december 10.

A házilagos kerti gyepszőnyeg telepítés menete

Az alábbiakban egy rövid összefoglaló erejéig címszavakban végigmegyünk a házi gyepszőnyeg telepítés munkafolyamatán.

Legelőször is elő kell készítenünk a füvesítendő területet. Végezzük el időben a vegyszeres gyomirtást! Ássuk fel a kertet, távolítsuk el, ami nem oda való, majd szintezzük a talajfelszínt. Fárasztó volt ugye? Pedig még korántsem vagyunk túl a nehezén…

Trágyázás és vakondháló – megérik a pénzt és a fáradságot!

VakondhálóMielőtt leraknánk a gyepszőnyeg-tekercseket, trágyázással adjunk a talajnak elég foszfort, és fektessünk le vakondhálót is! Minimális költsége van, főleg ahhoz képest, mennyibe kerül majd újra csinálni az egészet ha a kisvakond összetúrja a pázsitunkat – szóval mindenképpen megéri! Ezután jöhet a gyepszőnyeg lerakása – legyenek jó szorosak az illesztések! Ha megvagyunk, jó alaposan öntözzük meg a füvet.

A legtipikusabb hibák

Sokan szokták kérdezni tőlünk, hogy mennyi fényre van szüksége a friss gyepszőnyeghez az egészséges fejlődéshez, a sikeres és minél előbbi legyökeresedéshez. Rendszerint arra szokott kimenni a játék, hogy szabad-e a gyepszőnyeget árnyékba, illetve viszonylag árnyékos kertterületre helyezni? A válasz: igen, szabad, a gyepszőnyeg ott is fejlődni fog, csak lassabban. Mindenesetre annyival segíthetünk, hogy ezeken a részeken kevesebbet vágunk le a fűnyíróval a fűlevelekből. Az árnyékos részeken értelemszerűen a gyepszőnyeg öntözése is kevésbé intenzív kell, hogy legyen.
Van néhány dolog amire viszont nem árt odafigyelni, mert könnyen elcsúszhat rajta az egész füvesítés-projekt… Ha sikerült minőségi gyepszőnyegre szert tennünk, az jó, de még korántsem minden. A hobbikertészeket balsiker esetén rendszerint a most következő dolgok miatt szokta kudarc érni.

A házi gyepszőnyeg telepítés gyakori hibái

Ha elhárítjuk a következő hibalehetőségeket a kert füvesítése során, félig már nyert ügyünk van:

  1. A kellő mértékű öntözés hiánya. Tévhit, hogy csak este szabad öntözni a gyepszőnyeget, az egész nap folyamán pár óránként meg kell öntözni az újdonsült pázsitot. Ha többször kisebb adag vizet kapnak, az a legjobb.
  2. Túl hosszú ideig volt a készgyep feltekert állapotban.
    Ha megvan a gyepszőnyeg, nem szabad másnapra hagyni a füvesítést, már egy meleg éjszaka is elegendő ahhoz, hogy a gyepszőnyeg befülledjen és bűzös rohadásnak induljon. A nyári melegben mindenképp telepíteni kell a készgyepet még aznap, hogy felszedték és leszállították – 24 óra alatt használhatatlanná válhat gyepszőnyegünk, ha feltekert állapotban hagyjuk.
  3. Nem megfelelő előkészületek. 25 cm-es mélységig elő kell készíteni a talajt, mivel a készgyep friss gyökerei eddig is elérhetnek majd.
  4. Nem megfelelő műtrágya használata. Tévhit, hogy a marhatrágyával kevert termőföld füvesítéshez is megfelelő. Csak paradicsomhoz, paprikához, zöldségekhez passzol, mivel nagyon gazosít.

Kész pázsit – a jól sikerült házi füvesítés

Maradt még hátra egy okvetlenül tisztázandó dolog a készgyep lerakással, illetve a gyepszőnyeg telepítés sikeres végeredményével kapcsolatban.

Rárakhatom a gyepszőnyeget a régi fűre?

Ez rendkívül kedvezőtlen mozzanat volna. A korábbi, kikopott vagy elgazosodott pázsittól nem tud rendesen gyökeret ereszteni az újdonsült gyepszőnyeg – már csak a túl tömör talajtól sem, de azért sem, mert nem tud a készgyep gyökere hova „kapaszkodni”. Még ha sikerülne is neki, akkor is hamar átgazosodna, szóval ilyen eszünkbe se jusson.

Mikor van befejezettnek nyilvánítva a füvesítés?

Kész pázsitMikor léphetek rá biztonsággal az új pázsitomra?
A gyepszőnyeg lerakása után néhány nappal már útnak indultak az első gyökerek, hogy elmélyedjenek és megtelepedjenek az altalajban. Ha ezek már kellőképpen benőtték magukat a földbe, a pázsit használható, lehet terhelni. Megfelelő időjárási viszonyok és kellő öntözés esetén ez a gyepszőnyeg telepítése után rendszerint 2-3 hét elmúltával következik be.