Gyepszőnyeg telepítés

Mikor és hogyan füvesítsünk? Milyen gyepszőnyeget használjunk?

A füvesítés minden kertes házban élő ember számára fontos téma. Mikor, milyen gyepszőnyeget vagy gyeptéglát, és hogyan telepítsünk? Az alábbi írásban ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszokat nyújtani az érdeklődőknek A házvásárlás vagy házépítés viszontagságai után a következő kérdéssel találjuk szembe magunkat: Milyen legyen a kertünk? A házilagos kertépítés egyik legfontosabb mozzanata a füvesítés, amit végrehajthatunk fűmag, vagy gyeptégla-gyepszőnyeg alkalmazásával. Álljon itt egy pár hasznos tanács azok számára, akik saját erejükből, önállóan szeretnék megvalósítani kertjük füvesítését – áttanulmányozása még a gyeptégla vásárlás, illetve a gyepszőnyeg telepítése előtt ajánlott! Pár dolog, amit el kell döntetnünk mielőtt nekilátnánk a füvesítésnek.
Prémium gyepszőnyeget kíván rendelni? Ezen az oldalon 3 perc alatt megteheti!
Nincsen rendelési minimum! Rendeljen akár csak 1 m2-t!
Ha Ön a komplett kivitelezésre keres szakembert, akkor akciós – apróbetűk nélküli – telepítési áraimat itt találja!
Gyepszőnyeg telepítés

Gyepszőnyeg vagy gyeptégla – mi a különbség?

Manapság leggyakrabban a gyeptégla szó használatával is a gyepszőnyegre utalunk, bár eredetileg a gyeptégla és a gyepszőnyeg egymástól különböző dolgok. Korábban csak 40×40 illetve 50×50 cm nagyságú gyeptéglákat lehetett kapni a piacon, ám a kertészeti technológiák fejlődésével lehetségessé vált nagyobb méretű készgyepek, úgynevezett gyepszőnyegek elérhetővé tétele is. A gyepszőnyegek felületének mérete szabványosan 40×250 cm ekkora darabokban szokták felszedni a készgyepet meghatározott talajmélységgel együtt. A nagyobb daraboknak köszönhetően a gyepszőnyeg könnyebben telepíthető a gyeptéglánál. Ez utóbbi hátránya, hogy sokkal több illesztésre van szükség alkalmazásakor, ezeknél pedig megvan az esélye annak, hogy kinő a gyom a két gyeptégla között. Gyeptégla használata inkább kicsi, 10-20 négyzetméteres kertek házi füvesítésére javallott: például aki egyedül lát neki a füvesítésnek, könnyebben boldogul a kisebb tömegű gyeptéglákkal, mint a 15-20 kilogrammot nyomó gyepszőnyeg roládokkal. Mindenesetre akár gyepszőnyegről, akár gyeptégláról van szó, a hosszú távú siker érdekében ajánlott vakondhálót leraknunk a talajra a készgyep lerakását megelőzően.

Az évnek melyik szakaszában füvesítsünk?
Mikor érdemes lerakni a gyeptéglát?

 • A téli füvesítésről: Ne telepítsünk gyepszőnyeget abban az esetben, ha 5 °C alatti a levegő hőmérséklete! A gyeptégla rendszerint kb. két hét leforgása alatt gyökerezik le az alatta lévő talajba – ez idő alatt fűre lépni tilos! –, ám télen ez az időtartam akár két hónapig is tarthat. Ha kutya van a kertben és nincs megkötve, akkor biztosan nem fog sikerülni a füvesítés. Szintén a téli kertépítés ellen szól, hogy Magyarországon a fűiskolák általában nem szoktak télen gyepszőnyeget felszedni.
 • Tudnivalók a tavaszi füvesítésről: A tavaszi időszak ideális a gyeptéglák illetve gyepszőnyegek telepítésére. Figyeljünk oda, hogy kellő mértékben öntözzük a gyepszőnyeget azokon napokon, amikor nem esik az eső!
 • A nyári füvesítés: ebben az időszakban is lehet gyepszőnyegezni, de nagyon oda kell figyelni a kellő vízmennyiség biztosítására. Miután lefektettük a gyepszőnyegeket, folyamatosan nedvesen kell tartanunk! A gyeptéglák lerakása után a füvet körülbelül 4-6-szor kell megöntöznünk naponta.
  Ha kertünk nem rendelkezik automata öntözőrendszerrel, kétszer is gondoljuk meg, hogy mire adjunk a fejünket!
 • Az őszi füvesítés: Talán az ősz a legideálisabb időszak kertünk füvesítésére. A gyep gyökérzete legintenzívebben a viszonylag hűvös, bő csapadékkal rendelkező napokon fejlődik, ezért ekkoriban a legkisebb a füvesítés kockázata.
Gyepszőnyeg nyáron

Tartsuk észben, hogy – évszaktól függetlenül – a füvesítéshez vezető út legelső lépése az,
hogy vegyszerek segítségével maradéktalanul kiirtjuk a gyomokat az adott területről.
Ne feledjük a gyomirtószer két hetes felszívódási idejét!

A gyeptégla, gyepszőnyeg házi telepítése

A gyeptégla házi telepítése nem olyan kerti munkálat, amely a szokványos hobbikertészkedések közé tartozik, fizikailag rendkívül igénybe veszi az embert. 1 m2 gyepszőnyeg körülbelül 20 kilogrammot nyom, így egy 180 m2, átlagos nagyságúnak tekinthető kert füvesítése során cirka 4 tonna anyag megmozgatása szükséges! A füvesítendő terület szükséges előkészítését pedig még nem is említettük: a gyomirtószer alkalmazása, a régi fű hántolása, a terület felkapálása, új termőföld (ha csak 5 cm vastagon töltjük fel 180 m2-en az majdnem 10 m3!) behordása, szétterítése, a vakondháló elhelyezése… Mindezek után láthatunk neki a tulajdonképpeni füvesítésnek: indulhat a gyepszőnyegek lerakása!

Szükséges eszközök gyepszőnyeg telepítéshez

 • Totális gyomirtószer (vegyszer permetezővel együtt),
 • ásó illetve rotációskapa, kapa,
 • darált termőföld,
 • lapát,
 • magas foszfortartalmú COMPO gyeptrágya,
 • kellő mennyiségű vakondháló és természetesen
 • gyepszőnyeg vagy gyeptégla.

És persze: Ha nem profi kertépítő cég csinálja a kivitelezést, jól jön a kertimunkához pár jó kondiban lévő férfi családtag vagy barát is!

Füvesítés kivitelezés lépésről lépésre – a gyeptégla lerakásának menete

 1. A füvesíteni kívánt talajfelületet teljes mértékben gyomtalanítani kell gyomirtó vegyszer segítségével – ez a lépés elengedhetetlen siker érdekében, semmiképpen se hagyjuk ki! A legtöbb ilyen vegyszer 15-20 centiméterre nőt gazban fejti ki legjobban a hatását. Figyeljünk viszont a többi kerti növényre, mivel a szer felszívódhat azok levelén keresztül is, hogyha nem vigyázunk! Ha eddig volt már rá példa, hogy meggyűlt a gondunk a vakondokkal, akkor feltétlenül használjunk vakondhálót is, hogy jól sikerüljön az új pázsit!
 2. 2 hét alatt a gyomirtószerek kifejtik teljes hatásukat: eddigre a növények elsárgultak, elbarnultak.
 3. Most indul a neheze. Kapáljuk le az elszáradt felső réteget, amely kb. 3-5 centiméter vastag.
 4. Ásó, illetve nagy területek esetén rotációs kapa segítségével lazítsuk fel a talajt 15-20 centiméter mélyen. Ügyeljünk rá hogy a köveket és a különböző gyomokat maradéktalanul távolítsuk el a földből.
 5. Hogyha az eddigi talaj szerkezete nem kielégítő, vagy az új szinteket magasabbra szánjuk, a gyepszőnyegezés előtt hintsünk el egyenletesen darált termőföldet a talajon! Számoljunk vele, hogy a gyepszőnyeg egy körülbelül 2 centiméteres földréteggel kerül majd rá a talajra.
 6. Hengerezés vagy egy kimerítő öntözés segítségével tömörítsük a földet.
 7. Miután egyenletesen szétgereblyéztük a területen a termőföldet, hintsünk magas foszfortartalmú Compo műtrágyát a talajra – ez segíti majd hogy a gyeptégla, vagy a gyepszőnyeg könnyen és gyorsan legyökerezzen. (Compo Gyeptrágya árak)
 8. A gyepszőnyeg lefektetése előtt helyezzük el a vakondhálókat. 25 centiméteres átfedéssel dolgozzunk, és csináljuk meg minden soron! Gondoljuk csak meg, 1 négyzetméter vakondháló kb. 140 Ft-ba kerül, ugyanennyi gyeptégla meg a 7-8-szorosába. Ugye, hogy butaság volna ezen spórolni?
 9. Indulhat a tulajdonképpeni gyepszőnyegezés, füvesítésre fel! Rendeljünk 5%-kal több gyepszőnyeget, mint amennyit számoltunk, hogy szükségünk lesz rá! A gyeptéglákat belülről kifelé, a leghosszabb oldalnál kezdve kezdjük el elhelyezni. Figyeljünk rá, hogy a darabokat jó szorosan illesszük egymáshoz! Azzal a darabbal indítsuk a következő sort, ami az előző végén leesik, így a gyep kötésben lesz majd!
 10. Az gyepszőnyeg-roládok számára az kívánt talajkontaktust hengerezéssel érhetjük el.
 11. Végül öntözzük meg új pázsitunkat jó alaposan! Ne sajnáljuk a vizet, jusson minden négyzetméterre 20-25 liter! A füvesítést követő első kb. két hetes időszakban (pontosabban az első fűnyírásig) sose engedjük kiszáradni az új gyepszőnyegünket!
Gyepszőnyeg tekercsek

A gyeptégla lerakása során előforduló 5 leggyakoribb hiba

 • Nem megfelelő minőségű talaj-előkészítés gyepszőnyegezés előtt.
  Sokan vannak, akik már az első lépéseknél teljesen elrontják a füvesítést. A talaj előkészítése időigényes és egyúttal fárasztó munkafolyamat. Szögezzük le: nem háziasszonyoknak való szabadidős tevékenység, hanem komoly fizikai munka. A fenti telepítési útmutató 11 lépésének első 7 pontját maradéktalanul be kell tartani a megfelelő siker érdekében.
  Sajnos sokan – beleértve számos „szakembert” is – a talajelőkészítést elintézik annyival, hogy a régi gyepet és gazt belerotálják a területbe, majd egy kicsit „megsimogatják gereblyével”. Ezzel ugyan időt, energiát és rövid távon költséget is spórolnak, de a gyeptégla megfelelő begyökeresedéséhez inkább kövessük a nehezebb utat!
 • Hogyha sokáig volt a gyepszőnyeg-rolád feltekert állapotban.
  A nemzetközi ajánlás szerint a frissen felszedett gyepet még ugyanazon a napon le kell teríteni. A gyepszőnyeg élő termék: nem megfelelő szállítás, tárolás, és telepítés esetén megromlik. A nyári kánikulai melegekben a rolád 24 óra alatt képes teljesen megpenészesedni, berohadni. Ezzel szemben tavasszal és ősszel, mikor a nappali hőmérséklet 20-22 °C körül van, akár további 1 nappal is növelhetjük a telepítésre szánt időt.
 • Túl nagy forróságban, vagy túl hideg időben zajlott a készgyep telepítése.
  Az extrém időjárási tényezők fokozzák a nem megfelelő legyökeresedés kockázatát. Amennyiben lehetséges, akkor válasszunk olyan időpontot a kivitelezésre, amikor nem kell kánikulával vagy éppen nappali fagyokkal számolni!
 • Nem kaptak elég folyadékot a gyeptéglák a telepítést követően.
  Akárcsak a fűmagvetés után, a gyepszőnyeg telepítését követően is egyetlen fontos feladatunk marad: az első 2-3 hétben a friss pázsitot folyamatosan nedvesen kell tartani. Ez évszaktól függően napi 2-6 öntözést jelenthet. Természetesen a kiszáradás elkerülése mellett a gyep túlöntözésére is vigyázzunk! A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezet, mely a pázsit visszafordíthatatlan pusztulását okozza.
 • A vakondháló alkalmazásának elmulasztása.
  Rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha már a telepítés előtt számolunk a vakondok kártételével. Képzeljük el, hogy kifizettünk a kertre 200-300 ezer forintot. Gyönyörködünk benne, várjuk, hogy a begyökeresedés után végre használatba vegyük a gyepet. Most pedig képzeljük el, hogy a gyeptelepítést követő 4. nap reggel arra ébredünk, hogy vakondtúrások tucatjaival van tele a pázsit.
  B a s s z u s …
  Ha nem akarja átélni ezt azt érzést, akkor a vakondháló se legyen kérdés!
Prémium gyepszőnyeget kíván rendelni? Ezen az oldalon 3 perc alatt megteheti!
Nincsen rendelési minimum! Rendeljen akár csak 1 m2-t!
Ha Ön a komplett kivitelezésre keres szakembert, akkor akciós – apróbetűk nélküli – telepítési áraimat itt találja!