You are currently viewing Kerti füvesítés házilag

Kerti füvesítés házilag

  • Post category:Füvesítés
  • Post last modified:2020. december 10.

A tavasz beköszöntével hívogatja a kertbarátokat a kert, hiszen végre jó az idő, megkezdhetjük a kerti munkálatokat. Sokan szánják el magukat ilyenkor a kert legalább egy részének füvesítésére vagy éppen újrafüvesítésére. Természetes, ha az ember azt szeretné, hogy kertjére tekintve egy üde, zöld pázsit nézzen vissza rá. E cél eléréséhez az első lépés mindenekelőtt a füvesítés mozzanata.
Rengeteg hobbikertész számára természetes dolog, hogy szakmai szolgáltatások igénybevétele nélkül, legfeljebb néhány családtag, barát, vagy éppen a szomszéd segítségével házilag lát neki ennek a nem túl kényelmes munkának.
Ha fűmagos füvesítés mellett döntünk, a legalapvetőbb előzetes tennivaló, hogy szerezzünk be egy igazán jó minőségű fűmagkeveréket!
Fűmag vetése után fokozottan kell ügyelnünk a rendszeres öntözésre. Elegendő mennyiségű víz nélkül a fű nem tud megfelelően legyökerezni, és hiába valóvá válnak erőfeszítéseink. Pázsitunk könnyen elgyomosodhat, ráadásul nehéz kiszednünk a gyomokat anélkül, hogy a fejlődő fű gyökerét meg ne sértenénk.

Ha fontos számunkra az, hogy hosszútávon is egészséges, üde, zöld pázsitunk legyen, amire még pár év múlva is öröm lesz ránézni, tanácsosabb készgyep vásárlása és gyepszőnyeg telepítése mellett döntenünk. Anyagilag sem feltétlenül járunk jó a házilagos kísérletezgetéssel. A szakember munkadíját ugyan megspórolhatjuk, de ez nem biztos, hogy kárpótol minket a rengeteg elvesztegetett időért, energiáért. Főleg azért nem, ha végül nem olyan lesz elkészült gyepünk látványa, mint amilyenre számítottunk.

Mikor tanácsos hozzáfognunk a füvesítéshez?

Fűvesítés fűmaggal szakember általÁprilis végétől tekinthető kedvezőnek az időjárás a fűmagos füvesítésre – még májusban sem késő elkezdeni. A füvesítés végrehajtható gyepszőnyeg, vagy fűmag alkalmazásával is, azt viszont minden lelkes hobbikertésznek fontos tekintetbe vennie, hogy a június elejétől augusztus végéig terjedő időszak nem megfelelő a fűmagos füvesítéshez, a nyári hőségben ugyanis nem képesek kellően kicsírázni a fűmagok. Nyáron tehát nincs választási lehetőség: csak a gyepszőnyeg jöhet számításba.
Röviden összefoglalva:

  1. A fűmagos füvesítést soha ne akarjuk nyáron megcsinálni, mert próbálkozásunk kudarcra van ítélve.
  2. A gyepszőnyeg telepítés gyakorlatilag az év bármely szakaszában végrehajtható (kivéve persze a téli fagy időszakait), csak nyáron, illetve nagy meleg és szárazság idején fokozottan figyelnünk kell a rendszeres öntözésre: A telepítés utáni napokban EGÉSZ NAP pár óránként locsolni kell. Nem helyes túlzott mennyiségű vízzel és csupán egy vagy két öntözés során elárasztani a pázsitot