You are currently viewing Nyári gyepszőnyeg ápolási tennivalók

Nyári gyepszőnyeg ápolási tennivalók

  • Post category:Gyepápolás
  • Post last modified:2020. december 10.

Ezúttal a meleg évszak közepe táján végzendő gyepszőnyeg-ápolási tevékenységekkel folytatjuk.

Folyékony lombtrágya

Amennyiben a pázsit kifakulna, szemlátomást jelentős mértékben veszteni kezdene esztétikus üdezöld színéből, úgy ne legyünk restek a nemkívánatos tendencia visszafordítása céljából „bezöldítésre” alkalmas, folyadék formájú műtrágyát használni! Az efféle folyékony műtrágyákban rendkívül sok olyan mikroelem és makroelem van, amelyeknek köszönhetően a gyepszőnyeg visszanyerheti régi erejét. (Megfelelően magas mennyiségű vas, illetve magnézium van bennük.) Követve a felhasználásra vonatkozó instrukciókat hígítsuk fel vízzel, majd jól elosztva permetezzük a gyepre, törekedve arra, hogy mindenhova (ugyanannyi) jusson belőle. Fontos, hogy ezt a műveletet ne a legnagyobb hőség idején, lehetőleg mondjuk a kora hajnali órákban hajtsuk végre.

Rendszeres, de „óvatos” fűnyírás

FűnyírásA fűnyírás nélkülözhetetlen eszköz pázsitunk épségének és szépségének megőrzésében. Füvet nyírni elektromos energiával vagy benzinnel működő fűnyíró berendezésekkel szoktunk, illetve a gyep és a szegélyek metszeténél speciális szegélyvágót alkalmazunk. Egy-egy fűnyírással a fűszálak hosszának csak egy részét, maximum az egyharmadát  távolítjuk el.
Mivel ez egy jellemzően száraz és meleg időjárási viszonyok által dominált időszak, semmiképp ne nyírjuk a füvet kisebbre, mint 4-5 centiméter (még akkor sem, ha amúgy szokásunk), különben könnyen kiszárad, megcsúnyul bizonyos területeken, feltűnően rosszul festő foltokkal rondítva el a kertet!
Minél gyakrabban kerítünk sort pázsitunkon fűnyírásra, a fű annál egészségesebben, sűrűbben fog növekedni. Emellett a rendszeres fűnyírásnak köszönhetően több gyomnövény-fajtának is búcsút mondhatunk, illetve megelőzhetjük kifejlődésüket. A tavasz beköszöntével érdemes hetente nyírnunk a pázsitot, illetve később, miután a fű intenzív növekedésbe kezd heti kétszeri fűnyírás ajánlott.

A pázsit rendszeres öntözése

Automata öntözőrendszer szórófejeA pázsit gondozása nem merül ki a fű nyírásában. Biztosítani kell a gyep számára a kellő folyadékmennyiséget, fontos a gyepszellőztetés és a gyeptrágyázás is.
Kizárólag a (kora)hajnali órákban öntözzük a gyepszőnyeget, különben növeljük a fű gombásodásának veszélyét! Száraz idő esetén sem minden áldott nap, inkább heti 2-3 alkalommal locsoljuk,de akkor bő vízzel (azért még úgy, hogy néhány perc távlatában be tudjon itatódni a talajba, nem teljesen eláztatva)! Persze hogyha van telepítve kertünkbe automata öntözőrendszer, úgy a berendezés elvégzi helyettünk a munkát, és lehet többször, ámde kisebb mennyiségekben locsolni pázsitunkat – és így még hajnalonként sem kell korán kelnünk!