You are currently viewing Őszi füvesítés

Őszi füvesítés

  • Post category:Füvesítés
  • Post last modified:2020. december 10.

A mítoszok

Szeptember derekához érve az időjárás is lassan őszbe fordul. A kiskerttulajdonosok jó része úgy tartja, eljött újra a füvesítés ideje. Elő a fűmaggal!! De miért is az ősz a második legnagyobb füvesítési szezon? Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy nyáron is lehet fűmagot vetni. De mennyivel alkalmasabb az ősz? És vajon meddig?
Füvesítés ősz tájékán – megszokásból
Az őszi füvesítés a zsigereinkben van. De miért is ébred bennünk a pázsit teremtés vágya pont ilyenkor? Általában ezek az indokok:
– olvastam valahol, hogy az őszi vetésű fű erősebb
– a szüleim is mindig ősszel szórták el a fűmagot.
– a szomszéd is most állt neki a nyáron kiégett gyep pótlásának
– a fű növekedésének kedvez az időjárás: nemigen van már hőség, kevesebb öntözéssel is megerednek a fűmagok.

A realitások

Kiégett fűAránylag kevesen vonják le a megfelelő következtetéseket a 20 évvel ezelőtti klíma markáns megváltozásából. A négy karakteres évszak mára már nem három havonta váltja egymást, gyakoribb a napon belüli akár 20 Celsius fokos ingadozás, többször szenved kertünk szélsőséges időjárási jelenségektől. No meg egyszerűbb követni a hagyományokat, vagy a szomszéd Józsi bácsi több évtizedes tapasztalatát. Nem is beszélve arról, hogy a mai vízárak mellett az a reménység, hogy alig kell öntözni a cseperedő füvünket, felér egy OLCSÓ FÜVESÍTÉS – NE SZALASSZA EL! szlogenű kertépítő hirdetési kampánnyal. Az öntözéssel kapcsolatban még az a beidegződés is él, hogy naponta egyszer, röviddel naplemente előtt a családfőnek slaggal a kezében jelenése van a pázsit mellett – és ilyentájt, ősszel talán az öntözésre szánt időből is le lehet csípni 10-15 percet naponta.

Ősszel meddig füvesíthetünk?

A magvetéses füvesítés kicsit mindig szerencsejáték. A legnagyobb ellenfél az időjárás, és sokat nyom a latban az is, hogy mennyire tartjuk be a fentiekben említett technológiai előírásokat. A fűmagok talajba juttatásának időpontja is sarkalatos kérdés. Legkésőbb szeptember utolsó hetében ajánlatos elszórni a fűmagot. Az időjárás fokozatos vagy hirtelen romlása (kevesebb napsütés, erősebb szél) csökkenti a füvesítés sikerének esélyét. A frissen vetett fűnek – még a tél beállta előtt – 4-6 hétre van szüksége a minimális megerősödéshez!

Fűmag vagy készgyep

A készgyep (gyepszőnyeg) telepítés a fentiekben boncolgatott kockázatokat drasztikusan csökkenti. A készgyep vásárlása és lefektetése az év bármely szakaszában tuti megoldás a füvesítésre. Ez alól csak a tél azon időszaka kivétel, amikor már nappal is fagy. Ha a gyepszőnyeg lerakása szakszerűen történik, biztosan elégedettek leszünk a füvesítés végeredményével! A készgyep előnyeiről részletesebben a Fűmag vagy gyeptégla című oldalon lehet olvasni.

Az őszi fűmaggal füvesítés sikerének 4 összetevője

Őszi füvesítésA fűmagvetéses füvesítésre még mindig valóban a tavaszi és őszi időszak a legkedvezőbb. Van azonban pár dolog, amely tuningolhatja, vagy éppen elkaszálhatja füvesítési erőfeszítéseink várható eredményét.

  1. A megfelelő talaj-előkészítés
  2. A kertünk fény- és talajviszonyaihoz leginkább illő, minőségi fűmagkeverék kiválasztása. És ha már választottunk, vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a kiszemelt fűmagkeverék felhasználhatósága még nem jár le a vetés idején.
  3. Idejében vessük el a fűmagot! A fűmag csírázására a 15 Celsius fok fölötti hőmérséklet, és a napsütéses nappalok az ideális körülmények.
  4. Tartsuk folyamatosan nedvesen a fűmagokat és a talaj 2-3 centis felső rétegét! Tehát a legendás napi egy, esti locsolás helyett még ősszel is napi háromszori öntözés szükséges – hacsak az eső be nem segít. Aki ezt nem tudja vagy nem akarja vállalni (illetve hosszú távon gondolkodik szép gyepben), az telepíttessen kertjébe automata öntözőrendszert!