You are currently viewing Pázsitápolási teendők ősszel

Pázsitápolási teendők ősszel

  • Post category:Gyepápolás
  • Post last modified:2020. december 10.

Gyakran előfordul, hogy a nagy nyári melegben néhány helyen kiég a pázsit. Ezeket a foltokat szeptemberben, októberben még eltüntethetjük fűmag vetésével vagy megfelelő méretre vágott gyeptégla darabok lerakásával. Célszerű ilyenkor még a gyepszellőztetésre is sort keríteni.

Gyepszellőztetéssel a mohosodás ellen

Pázsitápolás ősszelA kertgazdák nagy örömére a gyepszellőztetést nem kell heti rendszerességgel elvégezni mint a fűnyírást, hanem elég évente egyszer. A gyepszellőztetés segítségével megelőzhetjük a pázsit mohosodását, javíthatjuk a talajban a tápanyagok áramlásának mértékét.
Az időről-időre elhaló növényi részek közvetlenül a pázsit talajfelszíne alatt egy természetes filcréteget alkotnak. Ez a filcréteg egy bizonyos szint után nem válik a gyep javára, mert megnehezíti a szükséges tápanyagok, a víz és az oxigén kellő mértékű áramlását a talajban. Ahogy a felszínhez közel a talaj egyre tömörebb lesz, nagy esély van arra, hogy a pázsit mohosodásnak indul. A mohától pedig sokkal nehezebb aztán megszabadulni, mint amilyen nehéz önmagában a megelőzése lett volna
A gyepszellőztetés által eltávolíthatjuk a talajfelszínhez közeli, túlzott filcréteget, így hatékony védelmet jelent a mohosodás ellen is.
A pázsit lazítására vagy tavasszal (a márciustól májusig terjedő időszakban), vagy pedig ősszel (augusztus második felétől szeptember végéig) kerítsünk sort egy fűnyírás után.
Manapság használatos gyepszellőztető gépeket a vonatkozó szaküzletekben találhatunk, ezek nagyjából egy árban vannak a fűnyíró berendezésekkel. A gyepszellőztetés után fontos, hogy trágyázzuk, majd alaposan locsoljuk meg a pázsitot.

Fűnyírás

Sokan szoktak érdeklődni a felől, hogy szükséges-e füvet nyírni a gyepszőnyegen az ősz második felében, október illetve november hónapokban is. A válasz röviden annyi, hogy a fűnyírás akár ebben az időszakban is szükséges lehet – erre pontos választ azonban csak a gyepszőnyeg megfigyelése adhat. A dolog az időjárástól is függ: Amennyiben a fűszálak szemmel láthatóan növekednek, a gyepszőnyegről óvatosan gereblyézzük össze az avart és nyírjuk le bátran gyepszőnyegünket még egyszer – tartsuk szem előtt, hogy a pázsit optimális szálhosszúsága a tél kezdetekor 4,5-6 cm.

Kálium-túlsúlyos COMPO-gyeptrágya segítségével életerőssé tehetjük a gyepszőnyeget

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ősz folyamán valamikor meg kell adnunk a pázsitnak a számára szükséges tápanyag-utánpótlást is – erre legkésőbb november folyamán keríthetünk sort. A kálium-túlsúlyos COMPO-gyeptrágya olyan a gyepszőnyeg számára, mint számunkra a téli vitaminok – segítenek az egészség megőrzésében, és növelik a gyepszőnyeg tavaszi vitalitásának mértékét is. Ne hagyjuk a gyepszőnyegen heverni az elhullott faleveleket sem, óvatosan (a fűszálak sérülékeny voltának szem előtt tartásával) gereblyézzük össze az avart még az első hó lehullása előtt.

Automata öntözőrendszer víztelenítés

Fontos, hogy még ősszel, a tartós téli fagyok beállta előtt víztelenítsük az automata öntözőrendszerünket! Ha nem vagyunk biztosak ennek mikéntjében, inkább forduljon szakemberhez: Ennek költsége jóval alacsonyabb, mint hogyha lefagynak a szórófejeink.