You are currently viewing Tavaszi trágyázás, gyepápolás

Tavaszi trágyázás, gyepápolás

  • Post category:Gyepápolás
  • Post last modified:2020. december 10.

Tavasszal érdemes trágyázni a fák, bokrok talaját. A tűlevelűek, fenyők, azáleák és rododendronok olyan növények, melyek a savasabb műtrágya-fajtákat kedvelik. A cserjék és a lombhullató fafajták esetében ún. általános használatra előállított kerti műtrágyát használjunk.

Az első fűnyírás, a gyepszőnyeg ápolása

Alapos beöntözésMielőtt belevágnánk a szezon első fűnyírásába, ellenőrizzük le, hogy a készülék pengéje elég éles-e, illetve hogy megfelelő magasságban van-e. (Ne legyen túl alacsonyan, első alkalommal ne vágjunk sokat a gyepszőnyegből!) Ügyeljünk rá, hogy a tavaszi időszakban virágzó hagymás növények (mint például a krókusz, vagy a nárcisz) leveleit ne vágjuk le!
Ha megvagyunk a fűnyírással, akkor ideje sort kerítenünk a gyepszellőztetésre.
A gyepszőnyeg alatti talaj levegőztetése után tanácsos fokozott nitrogéntartalmú Compo-gyeptrágyát használni, ezáltal a pázsit a jövőben is megőrzi majd nekünk szépségét, jó egészségét. Az esztétikus pázsithoz gondoskodnunk kell arról is, hogy időről-időre pótoljuk a talajban a szükséges tápanyagokat. Ilyen alapvető tápanyag a nitrogén, a foszfor és a kálium – a gyeptrágya is ezeket szokta tartalmazni. Rendszerint feltüntetik a gyeptrágya csomagolásán a vonatkozó arányszámokat is: ha azt látjuk, hogy a csomagolásra 28:6:6 van írva, az azt jelenti, hogy 28%-ban nitrogén, 6%-ban foszfor és 6%-ban kálium van a gyeptrágyában. Ha garantálni akarjuk a trágya szórásának egyenletességét, használhatunk e célra szórókocsit, trágyázógépet is. Fontos, hogy a gyeptrágyázást mindig fűnyírás (illetve gyepszellőztetés) után ejtsük meg, utána pedig alaposan öntözzük meg a pázsitot, különben megéghet!
Egy tavasztól őszig tartó szezonban összesen 3-4-szer ajánlatos trágyázni a pázsitot. Ősszel a káliumban dús Compo gyeptrágya egyenletes elszórása elégíti ki a pázsit tápanyagszükségleteit.

Komposztálás, trágyázás

Hópenész gyepbetegségNe feledkezzünk meg a kerti komposztról sem! Ha érett már a komposzt, használjuk! A téli időszak után nem árt átforgatni kicsit a készülő komposztot, ezáltal jobb minőségben, és hamarabb készül el majd háztáji talajminőség-javító eszközünk. Hogyha pedig rendelkezünk már használatra kész, érett komposzttal is, úgy ne legyünk restek felhasználni: osszuk szét növényeink között! Kertünk jóformán minden lakója számára előnyös, ha kap a komposztnak köszönhetően egy kis tápanyag-utánpótlást. Kb. két-három centiméteres rétegvastagságban terítsük szét az ágyásokon, a fák tövében és a bokrok alatt is. Óvatosan dolgozzuk be egy kicsit a földbe egy gereblye, vagy más talajlazító alkalmatosság segítségével.